Hírek

BrainBee 2022

2022.03.18 | MITT


A jelentkezést meghosszabbítottuk 2022. március 22-ig!


Hungarian Brain Bee


A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE-ÁOK), a Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) Idegtudományi Centrum (IC) és a Magyar Idegtudományi Társaság (MITT) közös szervezésében kerül megrendezésre az alább bemutatott nemzetközi idegtudományi verseny, International Brain Bee (IBB), mely magas nemzetközi elismertségnek örvend.


A verseny háttére, előzménye

A Brain Bee először 1998-ban került megrendezésre, akkor még kizárólag amerikai színekben. A verseny 2008-ban vált nemzetközivé, amihez azóta több mint 50 ország csatlakozott. A rendezvény nemzetközi honlapja: https://thebrainbee.org

.

A versenyről röviden

A bajnokság egy nemzeti fordulóból és egy nemzetközi döntőből áll. Az utóbbi minden évben más európai vagy tengerentúli országban megrendezett, rangos idegtudományi konferencia keretében zajlik. A verseny minden fordulója angol nyelvű. A megmérettetés több összetett feladatból áll, a jelentkezők kérdéseket kapnak az emberi agy anatómiája, neuroszövettan, általános idegélettan témakörökből, valamint feladatuk egy adott idegrendszeri betegség diagnózisának felállítása is. Általánosságban a bajnokság egy jó hangulatú, közösségi programokra is nagy hangsúlyt fektető megmérettetés, amely lehetőséget biztosít kapcsolatépítésre és nyelvtanulásra is.


Célunk

Mivel hazánk eddig nem vett részt a versenyben, a PTE-ÁOK, az SzKK, az IC és a MITT vezetése úgy döntött, hogy felkarolja ezt a nemzetközi tehetséggondozó kezdeményezést, és megrendezi a verseny magyarországi írásbeli, online fordulóját 2022 áprilisában, a szóbeli, személyes részvételt igénylő fordulóját 2022 májusában Pécsett (http://ic.pte.hu/hu/brain-bee).

A soron következő nemzetközi döntő 2022 júliusában lesz megtartva Párizsban a FENS (Federation of European Neuroscience Societies) által szervezett konferencián. A felkészüléshez szükséges anyagokat, további információkat szervező csapatunk biztosítja a résztvevők számára.


Hazai fordulók

A verseny írásbeli fordulójára április 8-án, 16.00-kor kerül sor. Ekkor nyílik meg, és 45 percig lesz elérhető a teszt a Socrative online tesztkitöltő programban, melyhez a részletes instrukciókat, a belépési kódokat és a linket a verseny előtti napon mindenkinek személyes e-mail formájában küldünk meg. Az írásbeli forduló 40 kérdésből fog állni, melyet a program minden versenyző esetében randomizál, ezért két teljesen egyforma teszt nem lesz.

A verseny szóbeli fordulójára május 28-án 10:00 – 16:00 kerül sor, mely személyes jelenlétet igényel (helyszín: Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai János Kutatóközpont, Pécs, Ifjúság útja 20.). Erre a fordulóra az írásbeli feladatsort legtöbb helyes válasszal kitöltők közül az első 10 helyezett fogjuk visszahívni. A szervezőbizottság e-mailben tájékoztatja a versenyzőt és a felkészítő tanárát az írásbeli forduló eredményéről, az elért pontszámokról és a továbbjutásról, valamint a honlapján közzéteszi a fordulók általános információit.


Felkészülés

A versenyre történő felkészüléshez az alábbi két szakkönyv ismerete szükséges:

1. “The Brain: An Introduction to Functional Neuroanatomy” by Watson, Paxinos & Kirkcaldie (2010), ISBN: 978-0-12-373889-9

2. “Essential Neuroscience” 3rd Edition by Siegal and Sapru (2015), ISBN: 978-1-4511-8968-1

A versenyre való felkészülés elősegítése érdekében a verseny szervezői online elérhető előadásokat készítettek, melyeket mindenki a saját tempójában dolgozhat fel. Az előadások az "Essential Neuroscience" című könyv fejezetei alapján készültek és kizárólag a jelentkezők számára elérhetők.

A felkészítés további részét képezi egy személyes, egy alkalmas gyakorlati képzés (kb. 1-1,5 órában), melyet a lakóhelyükhöz legközelebbi Orvostudományi Egyetem Anatómia Tanszékének munkatársai szerveznek. Az ezzel kapcsolatos további információkat a felkészítő tanáraiknak küldjük ki. A várható időpontok: március 26. illetve április 2. szombati napok lesznek.


A verseny díjazása

A nemzetközi verseny első három helyezettje jelentős anyagi díjazásban részesül. A hazai nyertes és kísérője részére, mind a kiutazás, mind a nemzetközi forduló alatti lakhatás támogatott. 


A versennyel kapcsolatos aktuális tudnivalókat az IBB magyar weboldalán lehet nyomon követni: http://ic.pte.hu/hu/brain-bee


Illetve, ha bármi további kérdés merülne fel, akkor a következő email címen lehet a szervezőket keresni: ibb.hungary1@gmail.com

Vissza
Esemény